Verjaardagstekening – over mij

Mijn naam is Mark Dolk, ik woon met mijn twee kinderen in Nieuwkoop en ben al jaren werkzaam als (grafisch) ontwerper en illustrator. Ik heb een eigen ontwerpburo gehad met de naam ‘Lang en Gelukkig‘ dat o.a. grafische producties verzorgde als magazines, boeken, advertenties, posters en huisstijlen. Naast dit werk vind ik het erg leuk om te tekenen en ben ik in 2014 begonnen om verjaardagstekeningen te maken voor mijn Facebook-vrienden. Ik kreeg zoveel leuke reacties op deze illustraties, dat ik ook anderen de mogelijkheid wil bieden om zo’n persoonlijke tekening te ontvangen.
Mijn teken-stijl is stilistisch, met een vleugje humor. Verwacht geen realistische portretten, want daar ben ik niet goed in. Wat ik wél kan, is het maken van een persoonlijk portret waarin bepaalde kenmerken, eigenschappen of eigenaardigheden van de geportretteerde zijn verwerkt. Opvallende uiterlijke kenmerken (bijvoorbeeld haardracht of kledingstyle) zijn handig voor mij om een gelijkend portret te maken. Ik ontvang het liefst zoveel mogelijk informatie over de persoon die ik ga tekenen en een aantal duidelijke foto’s is uiteraard ook onmisbaar.
Ik ga altijd op een vaste manier te werk. Eerst bekijk ik heel aandachtig alle foto’s om te ontdekken wat de meest opvallende uiterlijkheden zijn die bij de persoon horen. Heeft iemand een bos krullen of juist stijl haar? Draagt hij of zij een bril? Wat voor style kleding wordt gedragen? Daarna verdiep ik mij in het leven dat iemand leeft. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de hobby’s die iemand beoefent, zijn of haar passies, een huisdier dat bij iemand hoort of het werk dat iemand doet. Met al deze informatie maak ik dan een tekening waarin de afgebeelde persoon vaak duidelijk herkenbaar is. Ik teken met een zwarte fineliner, scan de lijntekening daarna in en kleur ‘m in (met het programma Photoshop) op mijn computer. Het uiteindelijke resultaat bewaar ik als een high res jpg-bestand dat ik opstuur. De tekeningen hebben ongeveer het formaat van 18 x 18 centimeter, maar kunnen op een groter formaat worden uitgeprint.

Powered by Mediabuddies